15 Websites met de Beste Gratis Stockfoto’s

Gratis stockfoto’s downloaden, geschikt voor commercieel gebruik

Voor mijn werk ben ik vrijwel dagelijks op zoek naar goede afbeeldingen. Het is ideaal om gratis stockfoto’s te gebruiken als je een concept website maakt. Daarnaast zijn ze ook bijzonder geschikt voor website bouw als er geen uitgebreide fotocollectie beschikbaar is bij de klant. Het is fijn als je de website kunt illustreren met kwalitatief goed beeldmateriaal. Dat geeft klanten een goed beeld van het uiteindelijke resultaat.

Dat is echter niet de enige reden waarom ik gratis rechtenvrije foto’s gebruik. Bedrijven hebben zelf niet altijd goede foto’s voor handen. Kwalitatief goede foto’s geven bedrijven en organisaties een professionele uitstraling.

Originele afbeeldingen zijn lastig te vinden

Er zijn enkele risico’s bij het gebruik van gratis afbeeldingen.

  1. Gratis stockfoto’s worden veelvuldig gebruikt. Deze ‘foto’s op vooraad’ zijn daarom niet origineel en komen vaak over als ‘gemaakt’, ‘nep’ of ‘cheesy’. Bezoekers van je website waarderen deze foto’s niet. Desalniettemin zijn er ook websites waar je wel mooie en originele foto’s kunt vinden. Foto’s die je gratis mag gebruiken. Geschikte gratis stockfoto’s vinden kan een serieuze uitdaging zijn. In dit artikel leggen we uit hoe je op de juiste websites toch bruikbare afbeeldingen vind die niet ‘cheesy’ zijn maar juist authentiek overkomen.
  2. ‘Foute’ afbeeldingen gebruiken stereotypen, zoals artsen met een stethoscoop of mannen en vrouwen in pak achter een laptop. De volkskrant schreef in 2018 een interessant artikel over de stereotypen in stock photos.

Belangrijke opmerking bij het gebruik van rechtenvrije foto’s

Foto’s die stockfoto websites aanbieden zijn vaak vrij van auteursrecht of onder bepaalde voorwaarden commercieel bruikbaar. De collecties zijn beschikbaar voor het publieke domein of worden aangeboden via een Creative Commons licentie.

Gratis stock fotografie & Creative Commons

Creative Commons is een licentie waarbij auteurs afstand doen van bepaalde rechten en intellectueel eigendom waardoor het mogelijk is creatieve werken vrij te gebruiken onder de afgesproken voorwaarden. De voorwaarden voor het kopiëren en hergebruik zijn duidelijk beschreven en met icons wordt aangegeven wat je wel en/of niet mag doen met een individueel werk, zoals bijvoorbeeld de foto bewerken.

Wij hebben een explainer video gevonden die je duidelijk uitlegt wat de verschillende licenties betekenen bij het gebruik van gratis stock fotografie.

Overzicht van gratis stockfoto websites

Om je op weg te helpen met websites die wel creatieve en niet stereotypen foto’s aanbieden hebben we 15 rechtenvrije foto websites voor je verzameld waar je wel gave platen kunt vinden. Op deze websites kun je gratis stockfoto’s downloaden zonder dat je eerst een account moet aanmaken. Deze verzameling is overigens op willekeurige volgorde weergegeven en gebaseerd op onze eigen ervaringen.

#1 Pixabay

Pixabay is een grote beeldbank met gratis afbeeldingen. Pixabay heeft een beeldbibliotheek met meer dan 1,6 miljoen afbeeldingen en video’s. Deze foto’s worden geupload door fotografen die eigen foto’s gratis delen met de community. Natuurlijk kom je ook hier de standaard stereotypen tegen. Wie een beetje doorzoekt ontdekt snel dat er prachtige creatieve foto’s tussen zitten.

Op Pixabay kun je heel goed terecht voor Nederlandse stock photos. Omdat iedere bezoeker de mogelijkheid heeft om foto’s te delen met de community zie je fotografie van over de hele wereld inclusief Nederland. Zo vind je gratis stockfoto’s van Sinterklaas tot de Amsterdamse grachten.

Alle stockfoto’s en stock video’s op Pixabay vallen onder de Creative Commons CC0 (geen auteursrecht) licentie en zijn daarmee te gebruiken voor commercieel gebruik, zonder bronvermelding.

Pixabay website screenshot

#2 Gratisography

Misschien wel de meest unieke en bijzondere collectie stock fotografie op het internet. Gratisography is begonnen als een creatief project door beeldend kunstenaar Ryan McGuire. Zoals hij zelf zegt een collectie ‘rare foto’s’. Uniek en humoristisch. Ben je op zoek naar een aparte foto bezoek dan zeker Gratisography.

Gratisography website screenshot

#3 Unsplash

Unsplash heeft een grote collectie (400,000+ ) unieke stockfoto’s. Dagelijks worden er nieuwe foto’s aan de collectie toegevoegd. De foto’s zijn onderverdeeld in duidelijke categorieën waarbij opvalt dat er veel gebruik maakt wordt van mensen. Bekijk bijvoorbeeld de uitgebreide mode collectie. Prettig en aantrekkelijk beeldmateriaal. Goed bruikbaar voor E-Commerce projecten.

Unsplash website screenshot

#4 Negative Space

Negative Space richt zich op ondernemingen en particulieren. Ben je een horeca ondernemer bekijk dan zeker de collecties ‘food & drink’ en ‘seasonal’.

Negative Space website screenshot

#5 Picjumbo

De foto’s gemaakt door de bedenker van Picjumbo werden geweigerd door de Commerciële Stock foto websites. Voor Viktor Hanacek reden om zijn collectie zelf online aan te bieden. Dit heeft Victor geen windeieren gelegd, inmiddels zijn er al miljoenen foto’s van Picjumbo gedownload.

Picjumbo website screenshot

#6 Pexels

Pexels heeft een uitgebreide collectie stock photos 40.000+, elke maand worden er 3000 nieuwe foto’s aan de beeldbank toegevoegd.

Pexels website screenshot

#7 Life of Pix

Life of Pix richt zich op creatieve foto’s. Ben je op zoek naar een bijzonder natuur en stad fotografie dan is Life of Pix zeker een bezoek waard.

Life of Pix website screenshot

#8 Kaboompics

Kaboompics bestaat uit een unieke collectie met meer dan 20.000 sfeervolle foto’s. Wat deze website zo bijzonder maakt is dat alle foto’s gemaakt zijn door interieur en stock fotografe Karolina Grabowska. Een absolute aanrader!

Kaboompics (website screenshot)

#9 Burst (Shopify, E-Commerce)

Gratis stockfoto voor commercieel gebruik op deze website van Shopify’s bekende webwinkel software. Foto’s die heel geschikt zijn voor webwinkels en/of horeca.

Burst (Shopify) website screenshot

#10 Foodiesfeed (voedsel fotografie)

Foodiesfeed is de beeldbank website voor food bloggers! Ben je op zoek naar uniek materiaal voor je foodblog, Foodiesfeed is een absolute aanrader voor food lovers and Pinterest addicts. Een voedselfotografie collectie met meer dan 1700 foto’s waarvan het water je in de mond loopt.

Foodiesfeed gratis voedsel fotografie(website screenshot)

#11 StockSnap.io

StockSnap geeft fotografen wereldwijd de gelegenheid eigen foto’s bij te dragen tegen een commissie. StockSnap geeft aan te begrijpen hoe moeilijk en frustrerend het kan zijn om originele foto’s te vinden voor digitale en / of print projecten. Dus of je nou op zoek bent naar fantastische foto’s voor een nieuwe website of een glossy magazine, originele foto’s kun je hier vinden!

Snapshot Free Stock Photos (website screenshot)

#12 Reshot

Reshot is een grote online beeldbank met unieke handgekozen, non-stocky foto’s. Reshot streeft ernaar creatieve geesten te verenigen met een uitwisseling van visueel werk. Professionele fotografen maar ook creatieve beginnelingen krijgen de kans unieke foto’s aan te leveren. Een aanrader als je op zoek bent naar unieke foto’s.

Reshot website screenshot

#13 Rawpixel

Rawpixel heeft een zeer uitgebreide collectie foto’s beschikbaar. Naast een gratis en premium collectie foto’s heeft Rawpixel ook een collectie met foto’s van s’ werelds bekendste schilderijen beschikbaar die vallen onder het publieke domein. Denk bijvoorbeeld aan ‘Sterrennacht‘ van Vincent van Gogh of ‘De Schreeuw‘ van Edvard Munch. Ook voor PNG’s, achtergrondafbeeldingen en grafische templates kun je bij Rawpixel terecht.

Rawpixel stock fotografie (website screenshot)

#14 Freerange

De foto’s op de Freerange website zijn gemaakt in eigen beheer. Daarnaast draagt een groeiende gemeenschap van fotografen  bij aan de uitbreiding van de fotocollectie. Als je op zoek bent naar kleurrijke en inspirerende platen dan is Freerange zeker een bezoek waard.

Freerange (website screenshot)

#15 Nappy

Nappy is een stockfotografie website met een missie en daarom een vermelding waard. Het viel Nappy op dat het stockfoto aanbod de afgelopen jaren enorm verbeterd. Er zijn prachtige professionele foto’s beschikbaar, mede dankzij website als Unsplash en Pexels. Toch ontbreekt het aan diversiteit, er is wel aanbod beschikbaar maar onvoldoende. Daarom rich Nappy zich op culturele representatie, zo hopen ze mensen die op zoek zijn naar stock fotografie aan het denken te zetten en bewust te laten kiezen voor foto’s die een betere representatie zijn van de samenleving.

Nappy stock fotografie website met een missie (website screenshot)

Samenvattend hopen je geïnspireerd te hebben met ons artikel over gratis stockfotografie. Ben je op zoek naar ander rechtenvrij materiaal zoals bijvoorbeeld icons, vectoren, audio en/of logo materiaal? Bekijk dan zeker ook het volgende artikel ‘10 sites om gratis rechtenvrije bestanden te downloaden‘.