Stockfoto's fotografie image

12 websites waar je prachtige gratis stockfoto’s kunt downloaden

Gratis stockfoto’s downloaden, geschikt voor commercieel gebruik

Voor mijn werk ben ik vrijwel dagelijks op zoek naar goede afbeeldingen. Het is ideaal om stockmateriaal te gebruiken als je een concept website maakt. Het is fijn als je de website kunt illustreren met kwalitatief goed beeldmateriaal. Dat geeft klanten een goed beeld van het uiteindelijke resultaat.

Gratis stockfoto's

Dat is echter niet de enige reden waarom ik gratis rechtenvrije foto’s gebruik. Bedrijven hebben zelf niet altijd goede foto’s voor handen. Kwalitatief goede foto’s geven bedrijven en organisaties een professionele uitstraling.

Originele afbeeldingen zijn lastig te vinden

Er zijn enkele risico’s bij het gebruik van gratis afbeeldingen.

  1. Gratis stockfoto’s worden veelvuldig gebruikt, deze zogenaamde ‘foto’s op vooraad’ zijn daarom niet origineel en komen over als gemaakt en ‘cheesy’. Bezoekers van je website waarderen dit soort foto’s niet en prikken daar doorheen. In dit artikel leggen we uit hoe je op de juiste websites toch bruikbare afbeeldingen die niet ‘cheesy’ overkomen.
  2. ‘Foute’ afbeeldingen gebruiken stereotypen, zoals artsen met een stethoscoop of mannen en vrouwen in pak achter een laptop. De volkskrant schreef in 2018 een interessant artikel over de stereotypen in stock photos.

Overzicht van gratis stockfoto websites

Om je op weg te helpen met websites die wel creatieve en niet stereotypen foto’s aanbieden hebben we 12 rechtenvrije foto websites voor je verzameld waar je wel gave platen kunt vinden. Op deze websites kun je gratis stockfoto’s downloaden zonder dat je eerst een account moet aanmaken. Deze verzameling is overig op willekeurige volgorde weergegeven en gebaseerd op onze eigen ervaringen.

#1 Pixabay

Pixabay is een grote beeldbank met gratis afbeeldingen. Pixabay heeft een beeldbibliotheek met meer dan 1,6 miljoen afbeeldingen en video’s. Deze foto’s worden geupload door fotografen die eigen foto’s gratis delen met de community. Natuurlijk kom je ook hier de standaard stereotypen tegen. Wie een beetje doorzoekt ontdekt snel dat er prachtige creatieve foto’s tussen zitten.

Op Pixabay kun je heel goed terecht voor Nederlandse stock photos. Omdat iedere bezoeker de mogelijkheid heeft om foto’s te delen met de community zie je fotografie van over de hele wereld inclusief Nederland. Zo vind je gratis stockfoto’s van Sinterklaas tot de Amsterdamse grachten.

Alle stockfoto’s en stock video’s op Pixabay vallen onder de Creative Commons CC0 (geen auteursrecht) licentie en zijn daarmee te gebruiken voor commercieel gebruik, zonder bronvermelding.

Pixabay website screenshot

#2 Gratisography

Misschien wel de meest unieke en bijzondere collectie stock fotografie op het internet. Gratisography is begonnen als een creatief project door beeldend kunstenaar Ryan McGuire. Zoals hij zelf zegt een collectie ‘rare foto’s’. Uniek en humoristisch. Ben je op zoek naar een aparte foto bezoek dan zeker Gratisography.

Gratisography website screenshot

#3 Unsplash

Unsplash heeft een grote collectie (400,000+ ) unieke stockfoto’s. Dagelijks worden er nieuwe foto’s aan de collectie toegevoegd. De foto’s zijn onderverdeeld in duidelijke categorieën waarbij opvalt dat er veel gebruik maakt wordt van mensen. Bekijk bijvoorbeeld de mode collectie. Prettig en aantrekkelijk beeldmateriaal. Goed bruikbaar voor E-Commerce projecten.

Unsplash website screenshot

#4 Negative Space

Negative Space richt zich op ondernemingen en particulieren. Ben je een horeca ondernemer bekijk dan zeker de collecties ‘food & drink’ en ‘seasonal’.

Negative Space website screenshot

#5 Picjumbo

De foto’s gemaakt door de bedenker van Picjumbo werden geweigerd door de Commerciële Stock foto websites. Voor Viktor Hanacek de reden om zijn collectie zelf online aan te bieden. Dit heeft Victor geen windeieren gelegd, inmiddels zijn er al miljoenen foto’s van Picjumbo gedownload.

Picjumbo website screenshot

#6 Pexels

Pexels heeft een uitgebreide collectie stock photos 40.000+, elke maand worden er 3000 nieuwe foto’s aan de beeldbank toegevoegd.

Pexels website screenshot

#7 Life of Pix

Life of Pix richt zich op creatieve foto’s. Ben je op zoek naar een bijzonder natuur en stad fotografie dan is Life of Pix zeker een bezoek waard.

Life of Pix website screenshot

#8 Kaboompix

Kaboompix bestaat uit een kleine collectie sfeervolle foto’s. Heel geschikt om stijlvolle unieke foto’s te zoeken.

Kaboompix website screenshot

#9 Burst (Shopify, E-Commerce)

Gratis stockfoto voor commercieel gebruik op deze website van Shopify bekende webwinkelsoftware. Foto’s die heel geschikt zijn voor webwinkels en/of horeca.

Burst website screenshot

#10 Foodiesfeed (voedselfotografie)

Foodiesfeed is de beeldbank website voor food bloggers! Ben je op zoek naar uniek materiaal voor je foodblog, Foodiesfeed is een absolute aanrader voor food lovers and Pinterest addicts.

Foodiesfeed website screenshot

#11 StockSnap.io

StockSnap geeft fotografen wereldwijd de gelegenheid eigen foto’s bij te dragen tegen een commissie. StockSnap geeft aan te begrijpen hoe moeilijk en frustrerend het kan zijn om originele foto’s te vinden voor digitale en / of print projecten. Dus of je nou op zoek bent naar fantastische foto’s voor een nieuwe website of een glossy magazine, originele foto’s kun je hier vinden!

StockSnap.io website screenshot

#12 Reshot

Reshot is een grote online beeldbank met unieke handgekozen, non-stocky foto’s. Reshot streeft ernaar creatieve geesten te verenigen met een uitwisseling van visueel werk. Professionele fotografen maar ook creatieve beginnelingen krijgen de kans unieke foto’s aan te leveren. Een aanrader als je op zoek bent naar unieke foto’s.

Reshot website screenshot

We hopen je geïnspireerd te hebben met dit artikel. Ben je op zoek naar rechtenvrije icons, vectoren, audio en/of logo materiaal? Bekijk dan zeker ook ons artikel ‘10 sites om gratis rechtenvrije bestanden te downloaden‘.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *