Gratis factuur maken en versturen met 6 online tools – ZZPtips

Een van de eerste dingen waar ik tegenaan liep bij het starten als ZZP’er was uiteraard de administratie en alles wat daar bij komt kijken. Facturen maken doe ik wel zelf dat is mijn inziens toch het leukste van de financiële administratie, loon na werken geeft voldoening. Voor de administratie en boekhouding zijn er honderden online oplossingen beschikbaar, met onderstaande tools kun je een gratis factuur maken en versturen.

Voor veel online administratie tools (factuur generator) betaal je maandelijks kosten in de vorm van een abonnement. Zelf zit ik het liefst nergens aan vast en ik gebruik dan ook graag gratis tools die online voorhanden zijn. Als het een goede betrouwbare tool is dan vind ik het niet erg om er een klein bedrag voor te betalen maar dan wel liefst eenmalig of maandelijks opzegbaar.

Hieronder vind je een overzicht van tools om gratis facturen te maken die je in PDF formaat of via email direct naar je klanten kunt sturen. Onderstaande tools zijn te vertalen naar het Nederlands, dat was een voorwaarde tijdens het testen en selecteren van de online beschikbare opties.

Er zijn een aantal Nederlandse bedrijven die de mogelijkheden bieden gratis facturen te sturen zoals bijvoorbeeld digitalefactuur.nl, moneybird.nl en factuursturen.nl. Let er op dat deze Nederlandse aanbieders met de gratis versie max. 3 facturen per maand toestaan. De 6 onderstaande tools bieden je de mogelijkheid een gratis factuur te maken zonder limitaties.

Gratis factuur maken en versturen met deze 6 online tools

1. Invoiceto.me

invoiceto.me gratis factuur maken

Een eenvoudige website waar je direct online een gratis factuur kan maken.  Deze kun je vervolgens direct opslaan als PDF. Het is echt een plug&play oplossing, geen template opmaak, simpel en doeltreffend. Alle velden op de factuur kun je door er op te klikken direct aanpassen. Wijzigingen zijn direct zichtbaar en wanneer je tevreden bent met de opmaak klik je op ‘Get PDF’ en je PDF Factuur wordt direct opgeslagen op je bureaublad. Nederlandstalige factuur opmaak mogelijk met BTW percentage en reclame vrij.

2. Free Invoice Generator (gratis factuur generator)

Simpel en effectief. Geschikt om direct een gratis factuur te maken. Als alle gegevens ingevuld zijn klik je op ‘Download my invoice’, de pdf wordt opgeslagen op je bureaublad. Nederlandstalige factuur opmaak mogelijk met BTW percentage en reclame-vrij.

3. InvoicedLite

Invoice generator (Invoiced Lite) is een eenvoudige online tool maar biedt daarnaast een pro versie. Met de gratis versie kun je de factuur direct opmaken zonder in te loggen. Als de opmaak van de factuur in orde is kun je ervoor kiezen deze te downloaden als PDF. Invoice generator heeft een aantal extra mogelijkheden. Het is mogelijk je eigen logo toe te voegen aan de factuur. Naast het downloaden kun je er ook voor kiezen de factuur direct te versturen naar je klant via de website van Invoice generator. De betaalde versie is beschikbaar vanaf $9.95 per maand, bekijk hier de betaalde mogelijkheden.

4. Online Invoices

Online invoices geeft je net als Invoiced Lite de mogelijkheid gebruik te maken van een gratis en betaalde versie. EEn gratis factuur maken kan zonder account, inloggen is niet verplicht. Opmaken, downloaden en versturen van de gratis factuur is super simpel. Er zijn drie eenvoudige templates beschikbaar ‘Tax’, ‘Simple’ en ‘Business’. Alle drie de templates kun je personaliseren door je logo toe te voegen. De betaalde versie is beschikbaar vanaf $9.95 per maand, bekijk hier de betaalde mogelijkheden.

5. Invoice At Once

Deze factuur generator geeft je de mogelijkheid het font te wijzigen (5 verschillende fonts) en je eigen logo te uploaden. De kleur van de tabellen kun je ook wijzigen waardoor je meer invloed hebt op de lay out van je factuur. Na de opmaak van je factuur kun je deze downloaden of direct versturen per email naar je klant.

6. Invoiceable

Bij Invoiceable is het verplicht een account aan te maken maar daar krijg je dan wel een powertool voor terug. Met invoiceable heb je de mogelijkheid online facturen te maken deze blijven bewaard in je account en kunnen gekoppeld worden aan klantgegevens. De overzichtelijke omgeving biedt je een dashboard met jaaroverzicht, inkomsten per klant en je inkomsten versus uitstaande betalingen. Invoiceable is een zeer uitgebreide en slimme online facturatie tool. Facturen kunnen als PDF worden gedownload en/of direct verstuurd worden naar de klant via email. Facturen zijn niet reclame vrij, onderaan de factuur staat het logo van Invoiceable, deze kun je verwijderen door eenmalig £49 te betalen.

ZZP tips

Ik hoop dat je met bovenstaande tips een goede keuze kunt maken uit de beschikbare ‘gratis factuur maken en versturen’ tools. In een eerder artikel ‘6 gouden ZZP website tips die je verder helpen‘ geef ik zzp’ers en mkb’ers een aantal nuttige tips waar je rekening mee kunt houden als je een website gaat bouwen.