Een website optimaliseren klinkt spannend. Zeker als je technisch niet heel vaardig bent lijken optimalisatie tips met alle bijbehorende krachttermen als snel een onbegonnen zaak Wij zijn er van overtuigd dat je met deze 15 SEO tips zelf een grote stap kunt zetten om je website beter vindbaar te maken in de zoekmachine.
Als je niet de know how hebt om je website te optimaliseren kun je met deze tips in ieder geval gerichte vragen stellen aan je SEO specialist.
1. Check Welke pagina’s van jouw website al zijn geïndexeerd door Google
Bekijk welke pagina’s van je website geïndexeerd zijn in de Google zoekmachine, gebruik hiervoor de volgende zoekterm site:jouwdomeinnaam.nl. Je kunt zo controleren of alle pagina’s, producten en artikelen geïndexeerd zijn door Google. Als dat niet het geval is adviseer ik je een lijstje te maken met welke pagina’s ontbreken.
Stap 1 – Ga naar Google.nl
Stap 2 – Vul site:jouwdomeinnaam.nl in in de zoekbalk. We zeggen het er voor de zekerheid maar even bij, op de plek waar jouwdomeinnaam.nl staat vul je uiteraard het adres van je eigen website in, dus bijvoorbeeld site:yubb.nl.
Stap 3 – Klik op ‘enter’ en bekijk de resultaten in de zoekmachine. Zijn alle pagina’s waarvan je dat wil geïndexeerd door de zoekmachine? Wij maken zelf altijd en overzicht in excel met alle pagina’s en berichten van de website en/of webwinkel. We gebruiken een tab ‘status’ en vullen in of de betreffende pagina (pagina, bericht of product) is geïndexeerd.

2. Gebruik Google Search Console
Google Search Console (GSC) is de ideale tool om je inzicht te geven in hoe je eigen website of webwinkel presteert in de zoekmachine.
Het is een gratis service van Google die je helpt te monitoren hoe je website of webwinkel het doet in de zoekmachine. GSC helpt je ook bij het inzichtelijk maken van problemen en geeft je tips over hoe je deze problemen kunt oplossen.
Eigenlijk is een GSC account noodzakelijk voor elke website en webwinkel eigenaar of beheerder. Daarmee is het gelijk één van onze belangrijkste SEO tips.
Wil je direct een account aanmaken en aan de slag met Google Search Console? Bezoek dan de volgende pagina ‘aan de slag met Search Console‘. Op basis van je wensen helpen ze je op weg in GSC. Geloof me, ik kan het hier echt niet beter uitleggen dan Google zelf.

3. Schrijf door de ogen van je lezer (natural content)
Ik kan niet genoeg benadrukken dat inhoud nog altijd koning is (Content = King). Je kunt je website of webwinkel nog zo goed optimaliseren maar als de teksten zwak zijn zul je nooit een goede positie in de zoekmachine behalen. Probeer vanuit je kennis en expertise te schrijven voor je doelgroep. Schrijf door de ogen van de lezer en voorkom dat je gaat schrijven voor de zoekmachine.
Je hoeft niet aan alle SEO eisen te voldoen om goede resultaten te behalen in de zoekmachine. Als je teksten goed geschreven zijn (in SEO termen noemen we dat ‘natuurlijke content’) en je artikel er daadwerkelijk toe doet wordt dit vroeg of laat opgemerkt door de lezer.
De stelregel die bij zoekmachine optimalisatie wordt gebruikt is de volgende; ‘schrijf teksten altijd met lezer in gedachten en optimaliseer pas in tweede instantie voor de zoekmachine’.
4. Schrijf relevante content
Klanten vragen mij regelmatig of het van belang is om lange artikelen over onderwerpen te schrijven van meer dan 4000 woorden. De Engelse naam voor dit soort artikelen is ‘long-form’.
Mijn antwoordt is dan, ‘dat hangt er vanaf’.
Mijn vraag terug is de volgende; ‘Waar wil je over schrijven?’ Op basis van het antwoord kan ik gericht advies geven.
Als je bijvoorbeeld een How-to artikel wilt schrijven waarin je uitlegt hoe een product werkt kan een artikel zomaar tot 10000 woorden oplopen. Zo schrijf je een lang artikel met relevante inhoud, en dat is precies het sleutelwoord, schrijf ‘relevante’ teksten.
Als een artikel relevant is en dus belangrijk voor de lezer is de lengte niet het belangrijkste. Ook met 1000 woorden kun je een super goed artikel schrijven waar de lezer mee geholpen is. Daarmee is het artikel waardevol voor geïnteresseerden in het onderwerp waar je over schrijft. Als een artikel waardevol is voor lezers kan dat zich vertalen in het veelvuldig delen van het artikel, bijvoorbeeld op Social Media. Google zal dit vroeg of laat opmerken en waarderen met een betere positie in de zoekmachine.
Schrijf door de ogen van je lezer
Gouden SEO tip
5. Gebruik zoekwoorden op de juiste manier
Het gebruik van de juiste zoekwoorden (lees trefwoorden) is ontzettend belangrijk. Maar zoals gezegd is het schrijven van goede artikelen nog veel belangrijker. Google analyseert je artikel als geheel. Daarom is het gebruik van zoekwoord synoniemen minstens zo belangrijk en daarmee één van onze volgende essentiële SEO tips.
Mijn advies is daarom als volgt:
- Kies één focus zoekwoord (keyword) of zinsdeel (keyphrase). Dit is het trefwoord of zinsdeel dat je het belangrijkste vind en wat daarmee het beste de inhoud van je artikel of product beschrijft.
- Gebruik zoekwoord synoniemen en gerelateerde zoekwoorden in je artikel. Het is prettig voor je lezer als je hetzelfde zoekwoord niet elke regel herhaalt. Het is fijn lezen als je trefwoord synoniemen en gerelateerde trefwoorden afwisselt. Google herkent de relatie van deze zoekwoorden met het focus zoekwoord.
Omdat Google je artikel als geheel beoordeeld is het belangrijk dat je zoekwoorden gebruikt in de URL van het artikel, de Titel, de meta omschrijving en H1/H2/H3 tags (header tags). De titel van deze paragraaf ‘Gebruik zoekwoorden op de juiste manier’ is bijvoorbeeld een H3 tag. Vergeet zoekwoorden ook niet te gebruiken in de omschrijving van de afbeeldingen die je gebruikt. Dat noemen we in technische termen een ALT attribuut. Ook bij deze SEO tip willen we nogmaals benadrukken dat je in eerste instantie schrijft door de ogen van de lezer.
6. Besteed tijd en aandacht aan het schrijven van een goede titel en meta beschrijving
Een goede titel en meta beschrijving kun je zien als de advertentie tekst voor je artikel. In de zoekmachine is dat het eerste wat een bezoeker ziet, je wilt daarmee dus de aandacht trekken van potentiële lezers. Je wilt de zoekmachine bezoeker verleiden op jouw link te klikken. In marketing termen noemen we dat een call-to-action (CTA). Daarom is het zeer de moeite waard om hier met aandacht over na te denken.
De geadviseerde lengte van een titel is tussen de 50 en 60 karakters, voor de meta beschrijving adviseert men tussen de 150 en 160 karakters. Dat heeft te maken met de breedte van het scherm. En omdat deze nogal varieert met alle soorten apparaten tegenwoordig is het mijn advies om je daar niet op blind te staren. Zie het als een goede richtlijn en probeer te beginnen met het belangrijkste zoekwoord als dat mogelijk is. Als dat met de zinsopbouw een belemmering is dan zou ik ervoor kiezen het zoekwoord in ieder geval binnen het maximaal aantal geadviseerde karakters te noemen.
Er zijn online genoeg tools beschikbaar waar je een preview van je titel en meta omschrijving kunt bekijken. Zelf gebruik ik hiervoor graag de preview tool van Mangools.

7. Beoordeel en verbeter de snelheid van je website
Website snelheid is een zeer belangrijk onderdeel van Google’s ranking factoren. Sinds mei 2021 zijn Core Web Vitals een belangrijke ranking factor voor Google. Core Web Vitals zijn 3 meetinstrumenten die Google gebruikt om de gebruikerservaring op websites te meten, ook wel ‘page experience’ genoemd. De technische termen van deze 3 meetinstrumenten zijn Largest Contentful Paint (LCP), First Input Delay (FID), en Cumulative Layout Shift (CLS). Dat mag je gelijk weer vergeten maar het is belangrijk om je te realiseren dat deze instrumenten te maken hebben met de laadtijd van alle onderdelen op je website en / of webwinkel.
Snelheid is al jaren een belangrijke ranking factor voor Google maar sinds de Core Web Vitals update maakt Google geen onderscheid meer tussen de verschillende apparaten. Je website moet gewoon op elk apparaat (telefoon, ipad, desktop, etc.) snel, functioneel en goed leesbaar zijn. Met andere woorden de gebruikerservaring moet perfect zijn.
Er zijn twee websites waar ik je naar wil verwijzen om de gebruikerservaring van je website te meten. De eerste is Pagespeed Insights van Google, de tweede website is GT Metrix. Beide instrumenten geven een prestatie analyse van je website die je kunt gebruiken bij het verbeteren van je website. Als je niet begrijpt wat er bedoeld wordt met de verbetertips, wat ik me goed kan voorstellen, kun je de resultaten met je SEO specialist bespreken.
Houdt er rekening mee dat een prestatie analyse van je website of webwinkel altijd een momentopname is. Het is daarom aan te bevelen om zo’n test gedurende een paar dagen op verschillende momenten uit te voeren. Zo kun je de gemiddelde prestatie van je website in kaart brengen.
8. Link naar andere websites met relevante content
Neem relevante links op in je artikel naar andere websites. Ik hoor vaak dat klanten huiverig zijn om te linken naar andere artikelen omdat ze bang zijn dat het de positie in de zoekmachine negatief kan beïnvloeden. Ik ben juist van mening dat het linken naar andere websites als dat relevant is zeker de moeite waard kan zijn.
In mijn ogen is het onmogelijk om over elk onderwerp te schrijven. Er zijn anderen die in mijn ogen veel beter schrijven over bepaalde onderwerpen, gewoon omdat ze er meer verstand van hebben. Daarom kan het een enorme verrijking zijn om naar andere content te verwijzen als dat relevant is voor de lezers van jouw artikel. Zelf waardeer ik het bijvoorbeeld als een schrijver van een artikel de moeite heeft genomen om mij via externe links naar extra informatie te verwijzen over een onderwerp wat reeds mijn oprechte aandacht en interesse heeft.
Ik adviseer je daarom om waar het nodig is zeker te linken naar andere websites. Zorg ervoor dat de links relevant zijn en beoordeel de content van het artikel waar je naar linkt opnieuw door de ogen van de lezer. Heeft de link toegevoegde waarde voor de lezer? Ja, zeker doen!
9. Interne links helpen de zoekmachine je website te begrijpen
Interne links helpen zoekmachines zoals Google om te begrijpen hoe de onderwerpen op je website met elkaar verbonden zijn. De technische term die we hiervoor gebruiken is de website structuur.
Je kunt een correcte opbouw van een website zien als een piramide waarbij de pagina met de meeste interne links het belangrijkste is en dus bovenaan de piramide staan gevolgd door andere pagina’s. Zo kun je een interne link hiërarchie creëren waarbij logischerwijs de homepage bovenaan staat en vervolgens de onderliggende pagina’s, artikelen en product pagina’s volgen.

10. Schrijf regelmatig nieuwe artikelen
Door regelmatig te schrijven over een onderwerp waar je gespecialiseerd in bent kun je een expert worden voor anderen. Lezers zullen dat waarderen en je artikelen sneller lezen en delen met anderen.
Naast het schrijven van nieuwe content waarderen zoekmachines het als je je bestaande artikelen up-to-date houdt. Als je regelmatig je artikelen update en nieuwe content schrijft zien zoekmachines dat je actief bijdraagt op het web.
Evalueer daarom je geschreven content met regelmaat. Check artikelen op de actualiteit en vul aan waar nodig. Check dan gelijk of de artikelen waar je naar linkt nog actueel zijn of vervang ze door een beter alternatief als je denkt dat dat nodig is.
Soms heb je nieuwe ideeën of wil je onderwerpen toevoegen. Misschien kun je een eerder geschreven artikel herschrijven, het is dan geen gek idee om ook de publicatiedatum te actualiseren. Met andere woorden je mag artikelen na aanpassing best opnieuw publiceren.
11. Verwijder dubbele inhoud (duplicate content)
Dubbele inhoud kan een negatieve impact hebben op de zoekmachine positie. Dubbele inhoud ontstaat als twee URL’s exact dezelfde inhoud hebben. Een zoekmachine weet dan niet welke URL het bovenaan moet zetten. Mijn ervaring is dat vooral webwinkels nog wel eens onbedoeld tegen dubbele content problemen aan lopen.
Stel je voor dat je een webwinkel hebt en je producten met veel aandacht en passie uitgebreid beschreven hebt. Vervolgens wil een andere webwinkel jouw producten verkopen. Trots en blij dat deze webwinkel jouw producten in de virtuele etalage zet deel je je product pagina’s met deze winkel. Enkele maanden later zie je tot je verbazing dat je pagina bezoeken kelderen. Het zou zomaar kunnen zijn dat dubbele content hier je feestje heeft verpest.
Hoe kun je eenvoudig checken of je een dubbele content probleem hebt?
De makkelijkste manier om te checken of er sprake is van dubbele content is een oplossing die Google zelf adviseert. Kopieer een deel van de tekst die je wilt controleren, laten we zeggen twee complete zinnen of een paragraaf en plak deze tussen quotes in het zoekveld van Google.
Druk op ‘enter’ en kijk of Google resultaten vind. Als het goed is zie je maar 1 resultaat, namelijk je eigen pagina. Als Google meerdere pagina’s vind en weergeeft als resultaat dan is het goed mogelijk dat er sprake is van dubbele content.
Los dubbele content problemen op met een canonical url
Een canonical url is een technische oplossing waarmee je met een klein stukje code Google vertelt welke pagina de voorkeur geniet als er sprake is van dubbele content. Zo weet Google naar welke pagina’s de zoekmachine bezoekers moet sturen. Het is wat kort door de bocht want een canonical url is een zeer krachtige tool die ook in complexere situaties een oplossing kan bieden en daarom zorgvuldig gebruikt moet worden.
Wil je meer lezen over canonical url’s en hoe je ze kunt gebruiken op je website of webwinkel dan adviseer ik je dit artikel ‘Canonical URL: Complete Handleiding van A tot Z‘ te lezen van Natascha Bauwens. Mijn advies is om canonical url’s alleen te gebruiken als je exact weet wat je doet of schakel een professionele SEO specialist in.
12. Update en beveilig je WordPress omgeving
Misschien is het niet het eerste waar je aan denkt bij het beter vindbaar maken van je website, toch is het up-to-date houden van de website of webwinkel ontzettend belangrijk. Een WordPress website bestaat naast het platform WordPress uit een thema en verschillende WordPress plugins.
Het thema bepaalt de uitstraling van je website. Een WordPress thema bepaald hoe je website of webwinkel er an de voorkant uitziet. Denk hierbij aan de kleuren die je gebruikt maar bijvoorbeeld ook de aan positie van je logo, het menu en de teksten op je website. De plugins voegen stukjes functionaliteit toe aan je website of webwinkel. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het betaalproces van een webwinkel of de beveiliging van je WordPress website.
13. Gebruik een SEO plugin
Omdat SEO zo complex en ingewikkeld kan zijn is een absolute SEO tip het gebruik van een plugin. Een SEO plugin die je bij enkele belangrijke instellingen kan ondersteunen. De meeste plugins zijn gratis en zorgen ervoor dat een aantal belangrijke instellingen automatisch voor je gedaan worden. En dat is toch fijn, zo kun ook jij je website optimaliseren voor de zoekmachine.
Ik gebruik zelf al jaren de plugin Yoast SEO met veel plezier. Het fijne van de Yoast plugin is dat deze WordPress SEO plugin je ook ondersteunt tijdens het schrijven van je artikelen. Je kunt bij gebruikt van de gratis versie namelijk per artikel of pagina kiezen voor 1 focus zoekwoord. Bovendien wordt je bericht of pagina tijdens het schrijven gecheckt op leesbaarheid. Yoast werkt met een SEO-analyse en leesbaarheidsanalyse en doet dit met een stoplichtsysteem. Een rode indicatie is niet goed. Items met een oranje indicatie kunnen verbeterd worden en een groene indicatie betekent uiteraard dat het goed is.

Het stoplichtsysteem geeft je richtlijnen maar je hoeft niet altijd alleen groene bolletjes te hebben. Blijf ook bij het gebruik van de plugin het schrijven door de ogen van de lezer in gedachten houden. Andere SEO plugins die op een vergelijkbare manier helpen bij het instellen van een aantal basiselementen op je website of webwinkel zijn ‘Rankmath‘ en ‘All in one SEO‘.
14. Voeg een XML sitemap toe aan Google Search Console
De volgende SEO tip is het gebruik van een XML sitemap. Een XML sitemap is een bestand waarmee je informatie verstrekt over de bestanden op je website zoals pagina’s berichten, media, producten en andere bestanden op je website of webwinkel. Het is een soort overzicht waarin je alle bestanden maar ook de relaties die deze bestanden met elkaar hebben op je website inzichtelijk maakt voor de zoekmachines. Zo kun je bijvoorbeeld Google helpen met het indexeren van je website. Dat is handig als je een nieuwe website publiceert maar ook als je wijzigingen aanbrengt en Google over deze wijzigingen wilt informeren.
Er zijn verschillende manieren om een sitemap van je website of webwinkel te maken maar omdat we je met deze SEO tips willen helpen je website vindbaarheid te verbeteren richten we ons op de makkelijkste optie, een XML sitemap. Een XML sitemap kun je namelijk met de hulp van een plugin creëren zonder dat je hiervoor enige technische kennis nodig hebt. De plugin doet namelijk het werk voor je. Zelf gebruiken we hiervoor zoals eerder genoemd de plugin Yoast SEO.
15. Onze belangrijkste SEO tip: Gebruik nooit black hat SEO technieken!
Je hebt er vast wel eens over gehoord, ‘black hat’ SEO technieken. Dit zijn illegale technieken die ervoor zorgen dat je website of webwinkel zo snel mogelijk bovenaan staat in de zoekmachines. Google maar ook andere zoekmachines hebben strikte richtlijnen over hoe je het algoritme mag beïnvloeden. Met deze richtlijnen heeft iedere website een gelijke en eerlijke kans om een goede positie in de zoekmachine te behalen.
Inmiddels is het algoritme wat zoekmachines gebruiken zo intelligent door onder ander het gebruik vanartificial intelligence dat black hat technieken vroeg of laat altijd worden opgemerkt. Als zoekmachines concluderen dat er gebruik wordt gemaakt van deze technieken waarmee je bewust de richtlijnen negeert kun je gestraft met een penalty. De gevolgen van deze penalty’s kunnen desastreus zijn voor je website of webwinkel met alle gevolgen van dien.
Als het te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat vaak ook
Gebruik je gezonde verstand, als iets te mooi is om waar te zijn, dan is dat ook in het geval van SEO technieken bijna altijd het geval. Mijn advies is daarom om wantrouwend te zijn als direct gouden bergen wordt beloofd.
Het uitvoeren van SEO werkzaamheden kost veel tijd en gaat gepaard met uitvoerig testen. SEO specialisten doen gedegen onderzoek, adviseren, draaien voorzichtig aan knoppen en sturen regelmatig bij om effecten van acties te meten. Resultaten zijn vaak pas na maanden zichtbaar en vragen om geduld, aandacht en inzet.
Zoekmachine optimalisatie is een proces dat voortdurend in ontwikkeling is.
Conclusie
Ik realiseer me dat we slechts een beperkt aantal SEO tips beschrijven in dit artikel. Toch ben ik ervan overtuigd dat dit in essentie de belangrijkste tips zijn voor elke website beheerder of website eigenaar. Twijfel niet, pak de punten op die je zelf kunt aanpakken en vraag hulp aan specialisten als dat nodig is. Geloof me, het betaalt zich dubbel en dwars terug!
Een goede website of webwinkel is te herkennen aan inhoudelijk goede content, een geoptimaliseerde website en een goede gebruikerservaring bij elke bezoek.