10 sites om gratis rechtenvrije bestanden te downloaden

Gratis rechtenvrije bestanden en kwalitatief mooie gratis stock foto’s vinden voor je blog artikel of website lijkt een moeilijke klus. Als je bijvoorbeeld zoekt naar ‘free stock photos‘ kom je vrijwel altijd terecht op grote websites met een indrukwekkende beeldbank die gespecialiseerd zijn in het verkopen van stock photos. Deze sites bieden enkele stock photos van redelijke kwaliteit gratis aan. Zo hopen ze je te verleiden een foto te kopen die beter past bij wat je zoekt.

Met een beetje zoeken kom je er gauw achter dat het web vol staat met prachtige kwalitatief hoogwaardige rechtenvrije bestanden. Bijvoorbeeld stock fotografie, video bestanden, icons en muziek. Bestanden die je gratis mag gebruiken op je blog of website. Bestanden die je site een unieke ‘look & feel’ geven. Vaak staat daar tegenover dat je de naam van de auteur noemt en/of bijvoorbeeld linkt naar zijn of haar website.

Verschillenden soorten rechtenvrije bestanden, stockfoto’s, audio- en muziekbestanden, video, icons & vectoren

Zoekmachine Creative Commons

We zullen je in deze post nuttige tips geven die je helpen gratis kwalitatief goede bestanden te vinden. Bestanden die je naar hartelust kunt gebruiken voor je hobby blog maar ook voor commerciële websites.

Creativecommons.org heeft zelf een zoekmachine search.creativecommons.org waar je een perfecte start kunt maken op zoek naar de perfecte stock fotografie. Je hebt de mogelijkheid direct te zoeken naar werk met een creative commons licentie op verschillende platformen en beeldbanken zoals Flickr (grootste online beeldbank), Fotopedia, Wikimedia Commons, Google Images en andere beeldbanken.

zoekopdracht rechtenvrije bestanden op creative commons

Gratis stock fotografie via Google Images

In onderstaand voorbeeld gebruiken we opnieuw de zoekterm ‘Amsterdam’ maar nu via Google Images. We hebben omcirkeld hoe je je zoekopdracht verder kunt specificeren op creative common licentie, zie onderstaand voorbeeld.

zoekopdracht google images

Rechtenvrije foto verifiëren

Bam! Je hebt de perfecte foto gevonden voor je blogpost over de binnenstad van Amsterdam via de zoekmachine Google Images. Klaar!

Niet zo snel…maar je hebt bijna de ideale stock fotografie te pakken. Eerst gaan we kijken of de gegevens kloppen.

Je kunt niet blind vertrouwen op de zoekresultaten maar zult moeten verifiëren of de beoogde foto echt onder een cc licentie gebruikt mag worden en wat de afspraken zijn m.b.t. naamsvermelding en hergebruik.

In het volgende voorbeeld kiezen we voor een typische foto van de Amsterdamse binnenstad.

rechtenvrije foto Amsterdam

Wat ons direct opvalt is de rood omcirkelde oorsprong van de foto namelijk wikipedia.org. Dat is veelbelovend omdat Wikipedia graag gebruik maakt van rechtenvrije stock fotografie. Om te checken of dit ook klopt klikken we op ‘pagina bezoeken’.

Op de Wikipedia pagina vinden we de oorspronkelijke foto die we in verschillende bestandsformaten kunnen downloaden. Nadat we op de foto klikken kiezen we voor meer details. We constateren dat de foto op Wikimedia Commons is gepubliceerd. Onder de foto staan de gegevens van de auteur. Hierbij ook de beschrijving van de afspraken en creative commons licentie die bij deze foto horen.

Beschrijving auteur wikipedia

We zien dat deze foto eigen werk is van Massimo Catarinella. Vervolgens kunnen we de licentie bekijken die Massimo heeft afgegeven voor het hergebruik van deze foto. Deze foto is gelicenseerd onder de Creative Commons-licentie Naamsvermelding-Gelijk delen 3.0 Unported. Wikipedia geeft in het licentieblok overzichtelijk weer onder welke afspraken Massimo zijn eigen werk vrijgeeft voor hergebruik.

De auteursrechthebbende stelt zijn of haar werk beschikbaar onder voorwaarden

Wikimedia Commons licentie overzicht

Uit bovenstaande licentie kunnen we afleiden dat we deze foto mogen gebruiken. Voor onze website, blog en/of een ander medium en er zelf afgeleide werken mee mogen maken geschikt voor commerciële doeleinden. Hergebruik vereist een correcte naamsvermelding en gelijk delen onder dezelfde licentie voorwaarden zoals hierboven beschreven.

We kunnen de foto van de Keizersgracht in Amsterdam dus gebruiken als Featured image bij deze blogpost en zullen de naam van de auteur Massimo Catarinella correct vermelden in deze post.

Andere rechtenvrije bestanden zijn o.a. Icons, Vectoren en Logo’s

Niet elke webdesigner, webmaster of content beheerder is een afgestudeerd vormgever die Adobe Illustrator, Indesign of Photoshop tot in perfectie beheerst. Toch ben ik vaak verbaasd over de kennis die bovenstaande beroepsdisciplines zichzelf hebben aangeleerd. Ze kunnen goed hun weg vinden in de verschillende Adobe pakketten maar pakken het anders aan als de doorgewinterde vormgever. Gebruik van reeds bestaande vector en icon bestanden beweegt deze creatievelingen tot prachtige online ontwerpen bij de bouw van websites en applicaties.

Voor deze doelgroep zijn de volgende websites en online platformen absoluut een bezoek waard, naast gratis stockfotografie is er ook een breed aanbod aan icons, vectoren en andere media vormen beschikbaar!

Icon Archive

Icon Archive geeft je de mogelijkheid in een hun enorme database met icons te zoeken met een zoekfilter gebaseerd op licentie. Perfect voor webdesigners en webdevelopers om zo geschikte gratis icons te vinden die gebruikt mogen worden voor commerciële doeleinden.

Icon Archive Gratis database met Icons

Vecteezy

Vecteezy heeft een uitgebreide database met gratis vectoren die gratis hergebruikt kunnen worden ook voor commerciële doeleinden.

Vectorstock

Vectorstock heeft ook een uitgebreide database met gratis vectoren, deze mogen echter alleen voor persoonlijk gebruik gedownload worden. Credits op deze website zijn beschikbaar en kosten $1 per stuk, hiermee kun je de meeste premium vectoren voor $1 of enkele dollars ook commercieel gebruiken.

Vectorportal

Vectorportal biedt rechtenvrije logo designs aan in .eps formaat, bedrijfsnaam eronder zetten en klaar is je logo. Wees hiermee wel voorzichtig want een commerciële klant wil graag een uniek design wat zijn bedrijf recht doet. Ik heb als projectmanager zelf meegemaakt dat klanten via crowd design opdrachten deze standaard logo’s kregen toegestuurd. Just my two cents…

Rechtenvrije en legale muziek en audio bestanden downloaden

YouTube heeft recent haar eigen muziekbibliotheek (YouTube Audio library) gelanceerd, deze muziek en geluidseffecten mogen ook buiten YouTube gebruikt worden en is ook voor commerciële doeleinden beschikbaar.

YouTube Audio bibliotheek

Jamendo

Jamendo is een grote (meer dan 400.000 tracks), bekende website (sinds 2005) waar muzikanten muziek onder Creative Commons licenties kunnen uitgeven.

Free Music Archive

Free Music Archive is oorspronkelijk gestart door radio station WFMU (2009) met het idee een verzamelplaats te worden voor rechtenvrije muziek. Inmiddels hebben ze een behoorlijke database opgebouwd die je kunt filteren op soort muziek maar ook op CC licentie.

Soundcloud

Soundcloud.com is het online audio platform wereldwijd waar bekende en onbekende muzikanten hun muziek kunnen promoten. Als je goed zoekt met de juiste tags zul je verrast zijn over de hoeveelheid muziek die gratis en legaal beschikbaar wordt gesteld.

Rechtenvrij of onder licentie vrijgegeven video bestanden

Je ziet vast wel eens een video op YouTube waarvan je denkt, wow deze video past perfect bij mijn blogpost (bijvoorbeeld over je weekend weg naar New York). YouTube geeft gebruikers de mogelijkheid geüploade video’s te markeren met een Creative Commons licentie dus het zou zomaar eens kunnen lukken om je blogpost te verrijken met een mooie in HD kwaliteit gemaakte video over je nieuwe favoriete stad!

Gebruik ook hiervoor de zoekmachine van Creative Commons en doorzoek YouTube op basis van je zoekopdracht. Wil je direct via YouTube zelf zoeken gebruik dan de tag ‘creativecommons’ in je zoekopdracht.

YouTube Creative Commons Zoekopdracht

Ook via Flickr advanced search kun je video’s vinden die onder Creative Commons licentie beschikbaar zijn gesteld.

Archive.org

Voor de echte liefhebbers is er nog een website namelijk het internationale web archief wat niet mag ontbreken in deze lijst Archive.org het officiel archief van het web. Dit digitale archief heeft als doelstelling het vrij toegankelijk maken van boeken, films en muziek en heeft daarnaast 435 biljoen webpagina’s gearchiveerd via de beroemde Waybackmachine. Archive.org heeft ook een zeer grote collectie aan audio & video bestanden onder een Creative Commons licentie.

Waar download jij je rechtenvrije bestanden zoals stock foto’s, audio en video bestanden?

Heb jij een website, applicatie of ander platform waar je legale rechtenvrije stock foto’s, afbeeldingen, icons, audio en/of video’s vandaan haalt, deel ze in de reacties met onze lezers. We zijn benieuwd naar jullie ervaringen, kennen jullie website met gratis stockfotografie die aan te raden zijn laat dan een reactie achter!

Lees ook eens ons artikel met content marketing voorbeelden en lees hoe je in 7 stappen een succesvolle content marketing strategie kunt opzetten.